Anayasalarda Milli Marşlar - Uzun, Cem Duran (My University, 2021)
Modern ulus devletlerin bayrak, arma ve milli günler gibi sembollerinden birisi olan milli marşlar uzun sürediranayasalarda düzenlenmektedir. Milli marşlar vatandaşları bütünleştirmek, ortak değerlere dikkat çekmek vetoplumu harekete geçirmek amacıyla geliştirilmiştir. İlk örneği İngiltere’de görülen milli marşlar, kısa sürede Avrupadevletleri tarafından benimsenmiş ve sömürge sonrası bağımsızlığını kazanan ülkelere doğru yaygınlaşmıştır. Millimarşa sahip ülkelerin hepsi olmasa da büyük bir kısmı bir şekilde milli marşa anayasasında yer vermiştir. Buçalışmada milli marşa yer veren anayasalardaki düzenleme şekilleri incelenmiş ve bazı tasnifler yapılmıştır. Önceliklebu anayasalar hakkında genel bir değerlendirme yapılmış ve sonrasında milli marşın ismini belirleyen anayasalar,kanunla düzenleme yapılacağını belirten anayasalar, marşın bütün metnine yer veren anayasalar ve ismininyanında bestesini de düzenleyen anayasalar incelenmiştir. Son olarak milli marşa ilişkin anayasal güvencelerdeğerlendirilmiştir.
Keywords: Siyasi Bilimler