Tas, AysegulGündüz, Melih01. Çankaya Üniversitesi2025-06-052025-06-0520211301-36882630-6409https://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/453166/gida-tasimaciligi-sektorunu-etkileyen-kriterlerin-analizihttps://hdl.handle.net/20.500.12416/10241Gıda güvenliği günümüzde büyük bir sorun oluşturmaktadır. Şirketler gıdanın güvenli birşekilde taşınması ve gıda kayıplarını en aza indirmek için büyük çaba göstermektedir. Buçalışmada, özellikle gıda taşımacılığı sürecinde yaşanan sorunlar dikkate alınarak gıda taşımacılığısürecini etkileyen kriterlerin neler olduğunun belirlenmesi hedeflenmiştir. Bu kriterler, literatüraraştırması ve uzman görüşleri doğrultusunda belirlenerek yaygın olarak kullanılan çok kriterlikarar verme (ÇKKV) yöntemi olan analitik hiyerarşi süreci (AHS) yöntemi ile analiz edilmiş vesıralanmıştır. Belirlenen faktörler arasında araç uygunluğu ve güvenliği, ATP (Bozulabilir GıdaMaddelerinin Uluslararası Taşımacılığı ve Taşımalarında Özel Araçların Kullanımı Antlaşması)konvansiyonuna uygunluk, taşımacılık koordinasyonu için kullanılan yazılım seçimi önemli başarıkriterleri olarak karşımıza çıkmaktadır. Önerilen kriterler ile, gıda taşımacılığı yapan firmalarınsahip olması gereken özellikler belirlenmeye çalışılmış ve firma yöneticilerinin uzun vadelistratejiler planlamasına yardımcı olmaya çalışılmıştır.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessİşletmeTaşınım Bilimi Ve TeknolojisiGıda Bilimi Ve TeknolojisiGıda Taşımacılığı Sektörünü Etkileyen Kriterlerin AnaliziArticle