Yeni Türk Ticaret Kanunu’na Göre Asliye Ticaret Mahkemeleri - Konca, Nesibe Kurt (My University, 2013)
Eski Türk Ticaret Kanunu döneminde, asliye ticaret mahkemeleri, asliye hukuk mahkemelerinin ticari davalara bakan dairesi konumunda idi. Ancak, yeni Türk Ticaret Kanunu’nda, asliye ticaret mahkemeleri, ticari davalara ve ticari nitelikli çekişmesiz yargı işlerine bakmakla görevli ihtisas mahkemesi olarak düzenlenmiştir. Bu düzenlemelerde, asliye ticaret mahkemelerinin görev alanı genişletilmiştir. Asliye ticaret mahkemeleri ile diğer mahkemeler arasındaki ilişkinin hukuki niteliği değiştirilmiştir. Çalışmada asliye ticaret mahkemelerinin niteliği, yapısı, görev alanı ve diğer mahkemelerle ilişkisi incelenmiştir. Asliye ticaret mahkemelerinde görev yapan hâkimlerin sayısı ve niteliği, olması gereken hukuk açısından ele alınmıştır.
Yeni Türk Ticaret Kanunu’na göre asliye ticaret mahkemeleri
Keywords: Hukuk