Çankaya GCRIS Standart veritabanının içerik oluşturulması ve kurulumu Research Ecosystems (https://www.researchecosystems.com) tarafından devam etmektedir. Bu süreçte gördüğünüz verilerde eksikler olabilir.
 

Seasonality in household demand for meat and fish: Evidence from an urban area

dc.contributor.authorKlasra, Mushtaq Ahmad
dc.contributor.authorKlasra, Mushtaq Ahmad
dc.contributor.authorID105848tr_TR
dc.date.accessioned2016-04-01T11:40:27Z
dc.date.available2016-04-01T11:40:27Z
dc.date.issued2005
dc.departmentÇankaya Üniversitesi, İktisadi İdari Bilimler Fakültesi, Uluslararası Ticareten_US
dc.description.abstractThis paper, using the Almost Ideal Demand System (AIDS), derives estimates of factors influencing household demand for meat and fish during different seasons. Using primary data obtained from the survey, a system of equations pertaining to budget share, demand elasticities of own price, cross price and expenditure for meat and fish was estimated. The main conclusion is that there are seasonal effects on the consumption of meat and fish. In particular, during the Muslim Festival of Sacrifice the budget share of meat increases. Further, people living in urban areas were not sensitive to price increases except for in anchovy. This study is of importance to policy makers, producers and marketing strategists alike, as this conclusion will help them to design their respective policies to use resources more efficientlyen_US
dc.description.abstractBu çalışma, Almost Ideal Demand System (AIDS)’i kullanarak, farklı mevsimlerde et ve balık için hane halkı talebine etkili faktörlerin tahmininde çıkarımlarda bulunmaktadır. Anket verileri kullanılarak, bütçe payı, talebin fiyat elastikiyeti, çapraz elastikiyet ve balık ve et için harcamalar, eşitlikler sistemi ile tahmin edilmiştir. Özellikle, Kurban Bayramı dönemlerinde bütçe paylarında artış olması durumu et ve balık tüketiminin mevsimsel etkisini inceleyen bu çalışmanın temel sonucu olmuştur. Bunun ötesinde, kentsel alanda yaşayan insanlar, hamsi hariç, fiyat artışlarına karşı duyarlı oldukları bulunamamıştır. Bu çalışma, politika yapıcıları, üreticiler ve pazarlama uzmanlarının izleyecekleri politikalarda etkili kaynak kullanımlarının düzenlenmesine, bu sonuçların onlara yardımcı olabilmesi bakımından önemlidiren_US
dc.identifier.citationFidan, H., Klasra, M.A. (2005). Seasonality in household demand for meat and fish: Evidence from an urban area. Turkish Journal of Veterinary&Animal Scinces, 29(6), 1217-1224.en_US
dc.identifier.endpage1224en_US
dc.identifier.issn1300-0128
dc.identifier.issue6en_US
dc.identifier.startpage1217en_US
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12416/822
dc.identifier.volume29en_US
dc.language.isoenen_US
dc.publisherScientific Technical Research Council Turkey-Tubitaken_US
dc.relation.ispartofTurkish Journal of Veterinary&Animal Scincesen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/closedAccessen_US
dc.subjectBudget Shareen_US
dc.subjectPrice Elasticityen_US
dc.subjectExpenditure Elasticityen_US
dc.subjectMeat Consumptionen_US
dc.subjectSeasonalityen_US
dc.subjectBütçe Payıen_US
dc.subjectFiyat Elastikiyetien_US
dc.subjectHarcama Elastikiyetien_US
dc.subjectEt Tüketimien_US
dc.subjectMevsimselliken_US
dc.titleSeasonality in household demand for meat and fish: Evidence from an urban areatr_TR
dc.titleSeasonality in Household Demand for Meat and Fish: Evidence From an Urban Areaen_US
dc.title.alternativeEt ve Balık Eti Hanehalkı Talebinin Mevsimselliği: Bir Kentsel Alan Örneğien_US
dc.typeArticleen_US
dspace.entity.typePublication
relation.isAuthorOfPublicationa4fe1d54-3341-4938-9469-00a96e342f15
relation.isAuthorOfPublication.latestForDiscoverya4fe1d54-3341-4938-9469-00a96e342f15

Files

License bundle

Now showing 1 - 1 of 1
No Thumbnail Available
Name:
license.txt
Size:
1.71 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Description: