Çankaya GCRIS Standart veritabanının içerik oluşturulması ve kurulumu Research Ecosystems (https://www.researchecosystems.com) tarafından devam etmektedir. Bu süreçte gördüğünüz verilerde eksikler olabilir.
 

Sivas Geleneksel Konut Mimarisinin Özellikleri ve Korunma Sorunları

Thumbnail Image

Date

2021

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Open Access Color

OpenAIRE Downloads

OpenAIRE Views

Research Projects

Organizational Units

Organizational Unit
Şehir ve Bölge Planlama
Bölümümüzün temel amacı insan hakları ve evrensel değerlere önem veren, kentsel yaşam kalitesi ve sürdürülebilirlik ilkelerini benimsemiş, uluslararası rekabet gücüne sahip, bugünün ve geleceğin kentlerin gelişimine yön vermede öncü; öğrenci-odaklı eğitim yaklaşımı benimsemiş, personeli, öğrencisi ve mezunu olmaktan gurur duyulan bir bölüm olmayı sürdürmektir.

Journal Issue

Events

Abstract

Geleneksel konutlar geçmiş nesillerin gündelik sosyal hayatlarının delili olan miras varlıklarıdır. Kentlerin hızla değişim ve dönüşüm gösterdiği günümüzde bu miras varlıklarını belgelemek, korumak ve gelecek nesillere aktarmak bugünkü neslin önemli bir görevi olmuştur. Bu çalışmanın amacı yok olmaya yüz tutmuş Sivas geleneksel konut mirasının günümüze ulaşan son örneklerini belgelemek, mimari özelliklerini değerlendirmek ve koruma sorunlarını ortaya koymaktır. Sivas kent merkezinde gerçekleştirilen alan çalışması sonucu tespit edilen 106 geleneksel konutta envanter çalışması yapılmıştır. Elde edilen bilgiler harita, şekil, grafik ve tablolara dökülerek belgelenmiştir. Söz konusu konutlar geç 19. yüzyıl ve erken 20. yüzyıla tarihlenmektedir. Verilerin değerlendirilmesi bağlamında: geleneksel konutların yerleşim özellikleri, plan özellikleri, cephe organizasyonları, yapım sistemleri ve malzeme kullanım özellikleri, tarihi çevre karakteristikleri ve koruma sorunları aktarılmıştır. Kent ölçeğinden başlayıp yapı ölçeğine kadar yapılan detaylı analizler sonucunda Sivas kent merkezinde sürekli bir geleneksel dokunun varlığından söz edilememektedir. Mevcut yapıların, katmanlı bir kültürel tarihe sahip olan Sivas ilinin, geleneksel Türk Evi’ne dair son örnekleri olması konutların mimari, kültürel ve sosyal değerlerini daha da önemli kılmaktadır. Bu çalışma Sivas geleneksel konutlarının karakteristik özelliklerini ve mevcut durumlarını ortaya koymaktadır ve gelecek çalışmalar için kaynak niteliği taşıması beklenmektedir.

Description

Keywords

Geleneksel Türk Evi, Koruma, Konut, Tipoloji, Sivas

Turkish CoHE Thesis Center URL

Fields of Science

Citation

Kılcı, Gülhayat; Gediz Urak, Zehra. (2021). "Sivas Geleneksel Konut Mimarisinin Özellikleri ve Korunma Sorunları", Mimarlık ve Yaşam Dergisi, Vol.6, No.2, pp.371-392.

WoS Q

Scopus Q

Source

Mimarlık ve Yaşam Dergisi

Volume

6

Issue

2

Start Page

371

End Page

392