Çankaya GCRIS Standart veritabanının içerik oluşturulması ve kurulumu Research Ecosystems (https://www.researchecosystems.com) tarafından devam etmektedir. Bu süreçte gördüğünüz verilerde eksikler olabilir.
 

Benlik Saygısının Çatışma Yönetim Stilleri Üzerindeki Etkisi: Bir Üniversite Hastanesi Örneği

Loading...
Thumbnail Image

Date

2013

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Open Access Color

OpenAIRE Downloads

OpenAIRE Views

Research Projects

Organizational Units

Journal Issue

Events

Abstract

Bu araştırmanın ana amacı; benlik saygısının bütünleştirme, kaçınma, uyma, hükmetme ve uzlaşma olarak ifade edilen çatışma yönetim stillerinin her biri üzerindeki etkilerini ortaya koymaktır. Benlik saygısı ile her bir çatışma yönetim stili arasındaki ilişkileri ve katılımcıların bazı sosyodemografik özelliklerine göre çatışma yönetim stilleri arasındaki farklılıkları belirlemek de alt amaçlardır. Bir üniversite hastanesinde görev yapan 267 hekime, nicel yöntem bağlamında anket formu uygulanmıştır. Katılımın gönüllülük esasına göre belirlendiği araştırmada, geri dönen ve analize dahil edilen anket sayısı 183 olup, geri dönüş oranı % 68.54’tür. Katılımcıların anket formundaki ‘Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği (RSES)’ ve ‘Rahim Örgütsel Çatışma Envanteri-II (ROCI-II)’ni doldurmaları ile elde edilen nicel veriler analiz edilmiştir. Elde edilen bulgulara göre; cinsiyet, medeni durum, yaş, meslekte toplam çalışma süresi (kıdem) ve statü değişkenleri açısından, katılımcıların bazı çatışma yönetim stillerinde farklılıklar olduğu; benlik saygısının bütünleştirme, kaçınma ve uyma stilleri ile ilişkili bulunduğu; ayrıca, bu stilleri etkilediği ortaya konmuştur.
The main purpose of this study is to determine the effects of self-esteem on each conflict management styles referred as integrating, avoiding, dominating, and obliging. The sub-purposes of this study are to determine the relationships between self-esteem and each conflict management styles and differences between conflict management styles according to some socio-demographic characteristics of the participants. Study questionnaires which include quantitative components were distributed to 267 physicians who are working at a university hospital. In this study, participation was voluntary and 183 of those 267 subjects returned the questionnaires with a response rate of 68.54%. The quantitative data was constituted of ‘Rahim’s Organizational Conflict Inventory-II (ROCI-II)’, and ‘Rosenberg Sel-Esteem Scale (RSES)’ analyzed. Study results demonstrated that there were significant differences in some conflict management styles among study groups according to gender, marital status, age, years of work experience, and work status; there were relationships between self-esteem and integrating, avoiding, and obliging; additionally, self-esteem affected these styles.

Description

Keywords

Benlik Saygısı, Çatışma Yönetim Stilleri, Hastane, Hekim, Self-Esteem, Conflict Management Styles, Hospital, Physician

Turkish CoHE Thesis Center URL

Fields of Science

Citation

Tunç, T.; Kutanis, R. (2013). "Benlik Saygısının Çatışma Yönetim Stilleri Üzerindeki Etkisi: Bir Üniversite Hastanesi", Hacettepe Sağlık İdaresi Dergisi, 16, No.1, pp.23-43.

WoS Q

Scopus Q

Source

Hacettepe Sağlık İdaresi Dergisi

Volume

16

Issue

1

Start Page

23

End Page

43