Çankaya GCRIS Standart veritabanının içerik oluşturulması ve kurulumu Research Ecosystems (https://www.researchecosystems.com) tarafından devam etmektedir. Bu süreçte gördüğünüz verilerde eksikler olabilir.
 

Mirasçıların irade özgürlüğü ve bu özgürlüğün istisnaları

Loading...
Thumbnail Image

Date

2013

Authors

Mamük, Damla

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Open Access Color

OpenAIRE Downloads

OpenAIRE Views

Research Projects

Organizational Units

Journal Issue

Events

Abstract

Paylaşmayı isteme hakkı, Türk Medenî Kanunun 642. maddesinde düzenlenmiştir. Miras hukukunda mirasın paylaşılması açısından tanın irade özgürlüğü sayesinde mirasçılar her zaman mirasın paylaşılmasını isteyebilmektedir. Fakat mirasın paylaşılmasını isteme özgürlüğü sınırsız değildir. Makaleme irade özgürlüğünün neyi ifade ettiğini açıklamakla başladım. Genel olarak, bu özgürlüğün miras hukukundaki yerini inceledim. Mirasın paylaşılmasında irade özgürlüğünün sınırlarını; kanunun, mahkeme kararının, mirasbırakanın iradesinin ve son olarak mirasçıların anlaşmasının çizdiğini belirttim. Makalemin en önemli vurgusu ise kanunun paylaşmayı öngören hükümlerinin emredici nitelikte olmaması sebebiyle mirasbırakanın iradesinin kanundan üstün olduğu, mirasçılarının iradesinin ise her ikisinden de üstün olduğudur. Makalemde eski ve yeni kaynaklardan yararlanılmış, doktrinde egemen olan görüşler konun anlaşılması açısından çalışmama ışık tutmuştur.

Description

Keywords

Miras Hukuku, Türk Medeni Kanunu, Kat Mülkiyeti Kanunu, Paylaşmayı İsteme Hakkı, İrade Özgürlüğü, Dürüstlük Kuralı

Turkish CoHE Thesis Center URL

Fields of Science

Citation

Mamük, Damla. (2013). "Mirasçıların irade özgürlüğü ve bu özgürlüğün istisnaları", Ankara Barosu Dergisi, No.2, pp.315-329.

WoS Q

Scopus Q

Source

Ankara Barosu Dergisi

Volume

Issue

2

Start Page

315

End Page

329