Çankaya GCRIS Standart veritabanının içerik oluşturulması ve kurulumu Research Ecosystems (https://www.researchecosystems.com) tarafından devam etmektedir. Bu süreçte gördüğünüz verilerde eksikler olabilir.
 

Urak, Zehra Gediz

Loading...
Profile Picture
Name Variants
Job Title
Prof. Dr.
Email Address
gedizu@cankaya.edu.tr
Main Affiliation
Yönetim Bilişim Sistemleri
Status
Current Staff
Scopus Author ID
Turkish CoHE Profile ID
Google Scholar ID
WoS Researcher ID
Scholarly Output

4

Articles

4

Citation Count

0

Supervised Theses

0

Scholarly Output Search Results

Now showing 1 - 4 of 4
  • Conference Object
    Cultural Soundscape Evaluation on Re-Functionalized Historical Sites with Adaptive Reuse Approach: Ankara Citadel Case
    (2021) Urak, Zehra Gediz; Urak, Zehra Gediz; Erçakmak Osma, Uğur Beyza; 214925; 1487
    Cultural soundscaping is a research field that aims preservation and evaluation of the cultural heritage sites’ sound environments, as they are the intangible values that act as a crucial part of the place identity. Different aspects of sounds’ interaction with humans and places have provided that value of soundscape has become significant in heritage sites. The semantic values hidden in the intricate content of soundscapes within an urban context and their cultural values are in the scope of this study. In this sense, a methodological framework is introduced that is merged from the studies on cultural soundscape that are present in the literature. Accordingly, a pilot study was conducted as a case study based on the presented framework. The old city centre of Ankara, where new functions have been assigned with restoration projects in an adaptive reuse approach, and its heritage value from the perspective of its lost and changed soundscape, especially during and after the restoration were considered. Soundwalks and listening points on the pre-identified routes and semantic sound analysis were conducted as a pilot study in order to evaluate the restoration process during construction and after construction period of the sound environment at Ankara Citadel region. The importance of observing, surveying, managing, and preserving the historic sound environment of such historic heritage sites and its importance for the urban habitual life and society are discussed.
  • Article
    Geleneksel Niğde Evlerinde Enerji Etkin Yapı Tasarımının İncelenmesi
    (2019) Urak, Zehra Gediz; Urak, Zehra Gediz; 1487
    Tarihi çevrelerdeki tasarımların sürdürülebilir tasarım ölçütleri dikkate alındığında, bulundukları çevrenin iklim ve doğa koşullarına uygun çözümlerin uzun zamandır uygulandığı, bu detaylı ve uygun çözümlerin doğal döngüye en az zarar veren yaklaşımlar olduğu bilinmektedir. Geleneksel yapıların sürdürülebilir tasarım ölçütlerinin çağdaş tasarım ve planlama konularında örnek alınması gereken ekolojik yaklaşımlar içerdiği kabul edilmektedir. Anadolu’daki geleneksel yapıların enerji etkin yapı tasarımı çözümlerinin açığa çıkarılması ve günümüzün ve geleceğin tasarımcılarına takip edilecek örnekler olarak sunulması amacıyla, bu çalışmada Kapadokya bölgesinde yer alan Geleneksel Niğde Evleri incelenmiştir. Çalışmanın amacı, Niğde’de yer alan, günümüze kadar gelmiş ve kendilerine özgü özelliklerini kaybetmemiş Geleneksel Niğde Evlerinin enerji etkin özelliklerini araştırmaktır. Çalışma kapsamında geleneksel yapıların enerji etkinlikleri;araziye yerleşim ve yönlenme, biçimlenme, uygun hacim organizasyonu, yapı kabuğu özellikleri ve malzeme özellikleri açısından analiz edilerek değerlendirilmiştir.
  • Article
    Tarihsel Katmanlaşmanın Belgelenmesi, Doğal ve Fiziksel Değerlerin Koruma Bağlamında Değerlendirilmesi: Kapadokya Bölgesi, Niğde İli Örneği
    (2019) Urak, Zehra Gediz; Urak, Zehra Gediz; 1487
    Farklı medeniyetlerin hâkimiyet kurarak farklı dönemlerde inşa ettikleri yapıların ve yerleşimlerin üst üste gelmesi sonucunda günümüzde çok katmanlı yerleşimler ortaya çıkmıştır. Anadolu’da pek çok kent, tarihsel sürekliliğe sahip çok katmanlı yerleşim özelliği göstermektedir. Bu kentlerden biri olan Kapadokya Bölgesi’ndeki Niğde İli çeşitli uygarlıklara ait eserlerden oluşan zengin kültür mirasına sahip olup tarihi dönemlerin izlerini taşımaktadır. Niğde stratejik konumuyla önemli tarihi yerleşimlerden biri olmasına rağmen günümüzde Kapadokya denilince akla gelmeyen bir kenttir. Tarihi önemi vurgulanamamış ve değerli kültürel varlıklara sahip olmasına rağmen turizm yönünde gelişememiştir. Bu çalışmada, ayakta olan, yeraltında olduğu bilinen ve izleri olan, Niğde İli’ne özgü karakterleri oluşturan değerler bütününün sürdürülebilir korunması için tarihsel sürekliliğin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırma, belgeleme-sunum, değerlendirme olarak üç aşamadan oluşan bir yöntem ile ilin sahip olduğu değerler tespit edilerek sayısal ortamda her döneme ait eser ve yerleşme bilgileri içeren haritalarla belgelenmiştir. Tüm dönemler için ayrı ayrı elde edilen verilerin çakıştırılarak değerlendirilmesi sureti ile katmanlaşma haritası oluşturulmuştur. Kapadokya Bölgesi’nin tanınan değerli yerleşimleri kadar değerli niteliklere sahip Niğde İli’nin tarihsel katmanlaşmasının ortaya çıkartılarak belgelenmesinin yapıldığı bu çalışma ile Niğde İli ile ilgili koruma kararları, strateji ve politikalarının oluşturulacağı çalışmalara katkı sağlanması amaçlanmıştır.