Çankaya GCRIS Standart veritabanının içerik oluşturulması ve kurulumu Research Ecosystems (https://www.researchecosystems.com) tarafından devam etmektedir. Bu süreçte gördüğünüz verilerde eksikler olabilir.
 

Pandemi Sürecinde İç Mimarlık Lisans Eğitim Müfredatının Uzaktan Eğitim Modeline Adaptasyonu: Çankaya Üniversitesi Örneği

No Thumbnail Available

Date

2021

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Open Access Color

OpenAIRE Downloads

OpenAIRE Views

Research Projects

Organizational Units

Organizational Unit
İç Mimarlık
Bölümümüzün temel amacı, dünya standartlarında eğitim almış, bilim ve teknolojide gelişmeleri yakından takip eden ve bu gelişmeleri tasarım sürecine adapte edebilen, tasarım sürecinde eleştirel düşünmeye ve gelişmeye açık, Türkiye Cumhuriyeti değerlerine bağlı, insan ve çevreye duyarlı, ilgili kullanıcıların gereksinimlerini dikkate alarak kullanışlı ürünler/mekanlar yaratabilen, edindiği bilgiler ile yaptığı işler sayesinde toplumun her kesiminde saygı duyulan bireyler/iç mimarlar yetiştirmektir.
Organizational Unit
Şehir ve Bölge Planlama
Bölümümüzün temel amacı insan hakları ve evrensel değerlere önem veren, kentsel yaşam kalitesi ve sürdürülebilirlik ilkelerini benimsemiş, uluslararası rekabet gücüne sahip, bugünün ve geleceğin kentlerin gelişimine yön vermede öncü; öğrenci-odaklı eğitim yaklaşımı benimsemiş, personeli, öğrencisi ve mezunu olmaktan gurur duyulan bir bölüm olmayı sürdürmektir.

Journal Issue

Events

Abstract

Çankaya Üniversitesi İç Mimarlık Bölümü, Covid-19 pandemisinin ortaya çıkması ile 30 Mart 2020 tarihi itibariyle eğitime uzaktan eğitim yöntemiyle devam etmek durumunda kalmıştır. Bu süreçte, Bölüm müfredatında yer alan derslerin uzaktan eğitim modeline dönüştürülmesi için yoğun bir çaba harcanmış ve detaylı bir hazırlık süreci yaşanmıştır. Müfredatın değiştirilmeden adapte edilmesi gerekliliği nedeniyle, bu çalışma kapsamında uzaktan eğitime adaptasyon sürecinin kilit aşamaları, eğitimin kalitesi ve sürdürülebilirliği tartışılmış, pandeminin, iç mimarlık eğitim sürecine olan kısa vadeli etkileri ve lisans eğitim müfredatında yapılan adaptasyonları sunulmuştur. Buna ek olarak, pandemi süreci nedeniyle ‘acil uzaktan eğitim’ ve ‘uzaktan eğitim’ şeklinde verilecek olan derslere hazırlık, derslerin işleniş biçimi, sınav uygulamaları, öğrenci başarı durumları ve görüşleri de aktarılmıştır. Öğrencilere uygulanan ön anket sonuçları, öğrencilerin ‘acil uzaktan eğitim’ sürecine katılımlarının elektronik cihaz, program ve internet erişimi konuları kapsamında mümkün olduğunu ve süreci köklü olarak etkileyecek aksaklıkların yaşanmayacağını ortaya koymuştur. Bunun dışında, öğretim elemanlarından alınan ‘uzaktan eğitim’ ile ilgili geri bildirimlerin sonuçları, teorik derslerdeki uzaktan eğitim sürecine adaptasyonun uygulamalı derslere göre belirgin olarak daha kısa sürede ve kolay olduğunu göstermiştir.
With the emergence of the Covid-19 pandemic, the Department of Interior Architecture, Çankaya University has been compelled to maintain education as distance education (through the virtues of online utilities) as of March 30, 2020. During this process, an intensive effort was made to convert the department's curriculum into a distance education model, and an extensive preparation process was completed. The critical stages of the adaptation process to distance education, the quality and sustainability of education, the short-term effects of the pandemic on the interior architecture education process, and the adaptations of the undergraduate education curriculum were presented due to the necessity of adapting the curriculum without changing it. Additionally, due to the pandemic period, preparation for the courses to be given in the form of 'emergency remote education' and 'distance education,' the way the courses are taught, exam practices, students’ achievements and opinions were conveyed. The preliminary questionnaire administered to the students revealed that participation in the ‘emergency remote education’ process is possible within the scope of electronic device, program, and internet access issues, and also revealed that there would be no problems with a significant impact on the process. Besides, feedback from instructors on ‘distance education’ has revealed that adaptation to the distance education process in theoretical courses is significantly shorter and easier in theoretical courses than in applied courses.

Description

Keywords

İç Mimarlık, Acil Uzaktan Eğitim, Uzaktan Lisans Eğitimi, Pandemi, Müfredat, Interior Architecture, Emergency Remote Education, Distance Undergraduate Education, Pandemic, Curriculum

Turkish CoHE Thesis Center URL

Fields of Science

Citation

Urak, Gediz; Dökmeci Yörükoğlu, Papatya Nur; Akbay, Saadet. "Pandemi Sürecinde İç Mimarlık Lisans Eğitim Müfredatının Uzaktan Eğitim Modeline Adaptasyonu: Çankaya Üniversitesi Örneği", Pandemi Sürecinde Güncel Gelişmeler ve Geleceğe Dönük Yaklaşımlar - Tasarım Eğitimi ve Uygulamaları Ulusal Eğitim Sempozyumu, 29-30 Mart 2021, Hacettepe Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü, Ankara, Türkiye, pp. 89-104, 2021.

WoS Q

Scopus Q

Source

Pandemi Sürecinde Güncel Gelişmeler ve Geleceğe Dönük Yaklaşımlar - Tasarım Eğitimi ve Uygulamaları Ulusal Eğitim Sempozyumu

Volume

Issue

Start Page

89

End Page

104